Jogi internet kurzus

Internetezési ismeretek jogászoknak

A kurzus 2009/2010 tavaszi szemeszterben indult először a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán. A blogon található anyag az aktuális, 2011/2012 tavaszi szemeszter kurzusának anyagai.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Akik nem töltötték ki időben a 7. tesztet, azoknak a késését regisztráltam. Kérem, hogy a jövő héten pótolják a teszt kitöltését!

Az alábbiakban láthatják, milyen eredmények születtek. 

USVWYG 0
IO5TEK 0
GV65GX 2
jthnff 2
E7VY9C 1
ra8nif 4
AGIATC 1
DY6VXS 0
Z0VFOF 2
R08AUA 1
SM0G79 1
cc2hsk 1
EWQFUT 1
HWLEA0 0
FV1T1H 2
TFYHNR 2
f8ar85 8
CTIHQB 2
Y067WJ 1
TDTFHH 2
fceu9l 1
BA9BLB 2
ODX6O6 3
HHGSI0 0
A7PD3Z 2
DB86IW 3
GX5F32 0

 

Külön gratuláció a hibátlan kitöltőknek! A héten elég sokan voltak. Akiknek minimum 4 hibájuk volt, azok kérem, ismételjék meg a tesztet!

Gratulálok azoknak, akik hibátlak tesztet írtak! A legtöbben 1-2 hibával vették az akadályt. Típushibák nem igazán voltak, maximum annyi, hogy egyesek még mindig nem olvassák el a megtalált válaszokat, hanem automatikusan bevágnak egy részt egy oldalról, amit jónak gondolnak. Ismételten kérek mindenkit, hogy olvassa el a kérdéseket és a válaszokat. A pontosság is a jogi gondolkodás része!

Illetőleg kérem, hogy figyeljenek arra, hogy hiteles és AKTUÁLIS információt keressenek! Ha egy szervezet elnöke a kérdés, akkor arra kizárólag a jelenlegi elnök neve a helyes válasz, az összes korábbi hibás!!

A héten egyetlen kérdést emelnék ki, ahol a csoport nagyobb része "elvérzett"! Összesen 6 hallgató találta meg a helyes választ.

"Mennyi az ügyvédjelöltek éves tagdíja a Budapesti Ügyvédi Kamarában 2012. évben?"

Mivel a felmérésben a hallgatók többsége azt jelölte meg, hogy ügyvédként képzeli el a jövőjét, hasznos lenne a kamara honlapján otthonosabban mozogniuk.

A feladat nagyon "összetett" volt, ugyanis a kamarai határozat azt tartalmazza először, hogy mennyi az ügyvédek éves tagdíja. Akik ezt a választ adták meg, azok nem olvasták el a kérdést, ugyanis az ügyvédjelöltekre kérdeztem. A határozat további részében olvashatóak a kedvezmények, és itt található az ügyvédjelöltek negyedéves tagdíjának az összege. Erre is szép számmal tippeltek, de sajnos ez a válasz sem helyes, mivel a kérdésben éves tagdíj szerepel. Ezen segítségek után kérek minden hallgatót, akinek nem lett hibátlan a tesztje, hogy keresse meg, mennyi az ügyvédjelölti éves tagdíj a Budapesti Ügyvédi Kamarában 2012. évben!

 

A 7. tesztben ismét volt egy "extra feladat", melyet a hallgatók nagy része kitöltött. Az alábbi hallgatóknak regisztráltam az "extra pontot":

IO5TEK
GV65GX
jthnff
E7VY9C
AGIATC
DY6VXS
SM0G79
EWQFUT
HWLEA0
FV1T1H
TFYHNR
CTIHQB
BA9BLB
ODX6O6
HHGSI0
A7PD3Z
GX5F32

 

A feladat lényege az volt, hogy bibliográfia céljából cikkeket gyűjtsenek egy megadott témában. Sokan tökéletesen oldották meg a feladatot, azonban néhányan "elnagyolták". A feladat cikkek gyűjtése volt, és bár a bibliográfiába szokás beleírni a hivatkozott jogszabályokat és egyéb szerződéseket is, ezek nem minősülnek cikknek, vagy tudományos írásnak, tanulmánynak. Így nem cikk különösen a törvény, a törvényjavaslat, egyéb jogszabályszöveg, bírósági határozat, ABH, nemzetközi szerződés szövege, stb... Volt sajnos olyan hallgató is, aki a Be. rendelkezéseit linkelte be, amit nagy jóidulattal sem lehet tudományos írásnak nevezni.

Kérem, hogy a jövőben figyeljenek erre, hiszen a munkájukat az igényessége fogja jellemezni.

A feladat egy másik "buktatója" a hivatkozás volt. A joghallgatóknak legkésőbb a 3. évfolyamon meg kell tanulniuk helyesen hivatkozni az idézett forrásokat. Ha a feladat cikkek gyűjtése, akkor a válaszban szerepelnie kell a szerző nevének, a mű címének, a periodika vagy kötet címének, megjelenés évének, periodika számának, az oldalszámnak, illetve a kötet megjelenési helynének. A kötelező elemeken túl formai követelmények is vonatkoznak a forrásmegjelölésre. Íme néhány példa a forrásmegjelölésre:

Sárik Eszter – Vasvári Csaba: Valóban az erőszak a főszereplő? A gyermek- és fiatalkori bűnözés helyzete és tendenciái napjainkban In. Belügyi Szemle 2000/7-8. 58. o.

Lenkovics Judit: Fiatalkorúak büntetőjogának szankciórendszere a német jogban, különös tekintettel a magyarországi recipiálási lehetőségekre In. Rendészeti Szemle 2007/9. 60-63. o.

 

 

Forrás: Bogár Péter – Margitán Éva – Vaskuti András: Kiskorúak a büntető igazságszolgáltatásban. KJK Kerszöv, Budapest 2005. 32-33. o.

Amennyiben internetes forrásra hivatkoznak - például évfolyamdolgozatban -, meg kell jelölni a pontos linket és a letöltés dátumát. Erre azért van szükség, mert az internetes tartalom - a könyvtől és nyomtatott periodikától eltérően - változhat.

Felhívnám mindenkinek a figyelmét, hogy a tesztek kitöltésében nem lesz tavaszi szünet, így jövő héten is lesz teszt. Ennek köszönhetően azonban már jóval a vizsgaidőszak kezdete előtt be tudjuk fejezni az anyagot, így koncentrálhatnak a nehezebb vizsgákra.

A következő teszt a héten lesz elérhető a honlapról!

 

Címkék: Címkék

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://joginet.blog.hu/api/trackback/id/tr131913938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása